Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
U bent hier: Bakkerij >> Bakkerij Utrecht >> Verhoeff Brood- en Banketbakkerij

VERHOEFF BROOD- EN BANKETBAKKERIJ

Bedrijfsnaam

VERHOEFF BROOD- EN BANKETBAKKERIJ

Adres

Poortstraat 104
3572HP UTRECHT

Telefoon

030-2712978

Website

Bakkerij Verhoeff is een kleine brood- en banketbakkerij in de Wittevrouwenbuurt, vlakbij het centrum van Utrecht. Al tientallen jaren voorzien wij onze klanten van vers en ambachtelijk gebakken brood. Bakkerij Verhoeff is een ambachtelijk bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het maken van brood en divers banket. Voor gebak en taarten kunt u ook bij ons terecht, dit wordt gemaakt door banketbakkerij Steentjes. Het bakken van brood, waar begon het? De geschiedenis van het brood is de geschiedenis van de mensheid. Sinds millennia is het brood ons basisvoedsel. Brood is een bevoorrechte getuige van de geschiedenis van de mens en zijn beschaving. Het is een godsdienstig symbool dat gebruikt wordt en werd in allerlei religieuze festiviteiten en rituelen. Samen met de grillen van de natuur of met de grillen van allerlei militaire campagnes door de geschiedenis heen, is brood het symbool geweest van overvloed, van miserie of van beknotting van de vrije meningsuiting. In het begin kauwden de rondtrekkende jagers op de graankorrels die ze op hun weg tegenkwamen. Later werden deze korrels gekneusd met een steen, zodat er een soort pap van kon worden bereid. Dit werd dan gedroogd in de zon of gebakken op stenen uit het vuur. Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie (net zoals bij het eerste bier). Het gebruik van starters (gist, zuurdesem, bier) kwam pas later. Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt, gebaseerd op bierresten (waar gist in zat) of op een starter. Een starter maakten mensen zelf door meel met water te mengen en dit enkele dagen te laten staan. Wilde gisten nestelden zich dan in het mengsel, waardoor het begon te rijzen. Deze starters werden goed verzorgd, een goede starter was namelijk van belang voor de smaak van het brood. Met deze manier van brood bakken wordt een deel van de starter of bierrest bij het nieuwe deeg gevoegd, net zoals nu gist gebruikt wordt. In Nederland bakten de mensen oorspronkelijk hun eigen brood. In de Middeleeuwen kwamen er pas bakkers in de steden en in 1856 is de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam neergezet. Deze Amsterdamse broodfabriek kwam er op initiatief van Samuel Sarphati, een arts, hygienist en sociaal bewogen persoon in samenwerking met de Vereeniging voor Volksvlijt. Dit kon na de afschaffing van de Wet op het Gemaal, die de komst van grootschalige productie tegenhield.

Kaart