Een bouwkundig adviesbureau verzorgt het hele bouwproces van A tot Z. Dat hoeft niet altijd het gehele proces te zijn maar kan ook gaan om een onderdeel van het bouwproces; het ontwerpen van bouwtekeningen, het vergelijken van offertes, het begeleiden van aanbestedingen, bouwprojecten en/of het aanvragen van de benodigde vergunningen.
Een bouwkundig adviesbureau kan zowel ingeschakeld worden door particulieren als bouw-en vastgoedprofessionals of andere zakelijke opdrachtgevers.
Een bouwkundig adviesbureau kan adviseren wat betreft:
Een bouwkundig adviseur kan betrokken worden bij een aankoopkeuring; in dat geval wordt een bouwkundig adviseur ingehuurd om een bouwtechnisch rapport op te stellen waarin gedetailleerd staat hoe veilig een huis is en wat de staat van onderhoud is en wat er eventueel gedaan moet worden voordat het aan de bouwkundige eisen voldoet. Dit rapport dient ter ondersteuning van de potentiële koper van de woning.
Een bouwkundig adviseur kan ook betrokken worden bij een nieuwbouw of verbouwing. In dat geval zal een bouwkundig adviseur advies geven over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Zo zijn er bij de verbouwing van een pand met monumentenstatus naast structurele beperkingen ook allemaal wettelijke restricties waar rekening mee gehouden moet worden. Dit kan door een bouwkundig adviseur worden begeleid.
Een bouwkundig adviseur kan ook ingeschakeld worden door een V.V.E (vereniging van eigenaren) om een rapport te schrijven waarin komt te staan wat direct zal moeten gebeuren maar ook wat er nog aan zit te komen qua onderhoud. Zo'n rapport is dan ook bedoeld om een duidelijk inzicht te geven in de te verwachten (onderhouds)kosten.
De opleiding bouwmanagement en vastgoed, een HBO-opleiding, is een goede leerschool voor toekomstige bouwkundige adviseurs. De opleiding is op verschillende plaatsen in Nederland te volgen. De opleiding is gericht op bouwkunde en bouwprojecten. Tijdens de opleiding zal er regelmatig stage gelopen worden bij bedrijven, maar zit men het overgrote deel van de opleiding op school.
Ook een HTS of TU opleiding bouwkunde zijn geschikt voor toekomstige bouwkundige adviseurs.