Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HEBO CAMPERS GIETHOORN

Beulakerweg 131/A
8355AE, GIETHOORN
Telefoon: 0521-362427
meer info >>
11.1Km

JOINT-CAMPING-CAR-NEDERLAND

Beulakerweg 131/A
8355AE, GIETHOORN
Telefoon: 0521-362455
meer info >>
11.1Km

JONG CAMPERVERHUUR DE

Duimstraat 29
8539SB, ECHTENERBRUG
Telefoon: 06-14613943
meer info >>
13.6Km

CAMPERDELUXEVERHUUR

Westerweiden 6
7961EA, RUINERWOLD
Telefoon: 0522-480548
meer info >>
20.0Km

MEERPAAL CAMPERSERVICE DE

Wjitteringswei 32
8495JP, ALDEBOARN
Telefoon: 0566-631628
meer info >>
25.2Km


Camper informatie

Een camper, kampeerauto, kampeerwagen, mobilhome, zwerfwagen of motorhome is een motorvoertuig, dat is ingericht om in te overnachten en te verblijven. In West-Europa worden campers vooral gebruikt voor vakanties. Zolang het om vakanties gaat is het slapen in een camper een vorm van kamperen. Een camper hoeft niet te worden losgekoppeld en te worden vastgezet, voordat men hem kan gebruiken als woning.

De camper heeft aan de voorzijde een stuurcabine, die sterkt lijkt op die van een personenauto of bestelbus. Daarachter bevindt zich het woongedeelte. Meestal wordt een camper samengesteld uit het voertuig en de opbouw van de leefruimte, verschillende combinaties van autofabrikant en constructeur van de opbouw zijn mogelijk. Een bekend merk voor de opbouw van campers is Hymer. Isuzu maakt hele campers.

In de Verenigde Staten zijn er meer dan in Europa mensen, die permanent in een camper wonen.

Moderne campers zijn geheel of gedeeltelijk zelfvoorzienend, mits aangesloten op een stroomvoorziening of met draaiende motor. Campers kunnen zijn uitgerust met een toilet, douche, schoonwatertank, vuilwater(opvang)tank, koelkast, warmwaterboiler etc. en kunnen, net zoals een motorboot, een aantal dagen zonder aanvullende voorzieningen van plaats naar plaats rijden. Bezine tanken is wel nodig. Met deze vorm van toerisme heeft de gebruiker alleen nu en dan behoefte aan kleine voorzieningen, zoals schoon water kunnen innemen, toilet ledigen en het "grijze" afvalwater lozen op daarvoor bestemde plaatsen. Hiervoor bestaan in Europa al jarenlang een groot aantal camperplaatsen met deze voor campers nodige voorzieningen.

Gewone kampeerplaatsen hebben vaak speciale staplaatsen voor campers, die daar rechtstreeks kunnen worden aangesloten op het lichtnet, de waterleiding en de riolering. Bij een enkele overnachting staan campers veelal op asfalt of andere verharding.

Campers bestaan in verschillende soorten, maar Nederlandse campers behoren te voldoen aan vastgestelde wettelijke inrichtingseisen voordat deze als kampeerauto op kenteken kunnen worden gezet. Een camper kan een omgebouwde bestelauto, touringcar of vrachtwagen zijn, of een volledig fabrieksmatig geconstrueerde kampeerauto. In tegenstelling tot een caravan scharniert een camper niet. Een camper heeft een eigen motor, dus hoeft niet te worden getrokken. Een nadeel van campers is dat de reizigers, als ze zich ergens hebben geïnstalleerd, geen personenauto tot hun beschikking hebben voor uitstapjes. Als alternatief kunnen campertoeristen in hun camper een fiets meenemen. Iemand anders kan met een auto mee rijden. Het komt ook voor dat mensen een personenauto op een aanhangwagen achter de camper meenemen of dat een gewone auto achter de camper als aanhangwagen wordt meegenomen.

Campers worden veel gebruikt door mensen, die bij een meerdaags sportwedstrijd aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij een weekend motorcrossen. Langs het parcours van de Tour de France staan er altijd veel, mensen kiezen voor de beslissende bergetappes vaak dagen van tevoren al hun plaats.

Modellen

Campers zijn in enkele types in te delen, afhankelijk van de opbouw:

Alkoof of hoogslaper
Dit model is gebaseerd op een bestelwagen, met vaak een aangepast chassis, met daarboven een grote slaapcabine. Deze zijn in het algemeen hoger dan andere campers en hebben daardoor meer plaats, maar hebben het nadeel dat ze meer brandstof verbruiken.

Semi-Integraal of half-integraal
Dit model is eveneens gebaseerd op een bestelwagen, vaak met aangepast verlaagd chassis, het ALKO-chassis, maar kenmerkend is hier de lagere opbouw boven de cabine. Vaak zijn hier opbergkasten in voorzien of is deze ruimte voorbehouden aan een groot dakluik. Deze modellen zijn lager dan de andere campers met minder plaats, maar hebben het voordeel dat ze minder brandstof verbruiken.

Full-Integraal of alleen Integraal
In tegenstelling tot de 'alkoof' en 'semi-integraal' heeft dit model een volledig geïntegreerde cabine. Dit houdt in dat de cabine van de basis niet meer als dusdanig is te herkennen. Vaak wordt de cabineruimte dan ook deels bij de woonruimte getrokken. Kenmerkend is dat dit model relatief breed begint, aangezien de woonruimte zich vrijwel direct vooraan het voertuig bevindt. Het brandstofverbruik ligt tussen dat van een "alkoof" en een "semi-integraal".

Bus
Dit model is volledig gebaseerd op een bestelwagen en dus niet voorzien van uitbouw. Het is in feite een ingebouwde bus, alhoewel dit niet altijd opgaat. Deze versie is in drie categorieën te verdelen:

  • Pop-Up met een dak dat kan worden opengeklapt om zo meer ruimte te verschaffen.
  • Verhoogd met een opbouw op het dak, terwijl de originele basis van het dak blijft behouden.
  • Bus met een op- of aanbouw of uitschuifbare delen. In principe een ingebouwde bestelbus.


Van
Dit is een relatief nieuw model dat zich kenmerkt door zeer compacte afmetingen, vaak minder dan 6 m, en beperkte hoogte en breedte. Dit model is weer onder te verdelen in de genoemde categorieën semi-integraal en full-integraal maar met behoud van de kenmerken het type voertuig.