Er is geen sluitende definitie te geven van een Lunchroom. Het is een optelsom van meerdere eigenschappen:
Er zijn in Nederland ruim 2400 lunchrooms. De meeste lunchrooms bevinden zich in (stads)centra.
In cijfers: Een lunchroom heeft gemiddeld een vloeroppervlak van 91 m², 56 zitplaatsen binnen en (als er ook een terras aanwezig is) 41 zitplaatsen buiten.
Lunchroomhouders spelen in op veranderend consumentengedrag, de hedendaagse consument wil verantwoord, gezond en vers (lunchen). Daar wordt door lunchroomhouders flink op ingespeeld. Er verschijnen steeds meer gespecialiseerde lunchzaken (vegetarisch, biologisch, saladbars etc.). Naast broodvariaties zijn salades en soepen populair bij bezoekers aan lunchrooms. Ook de vertrouwde tosti, uitsmijter en broodje kroket blijven echter populair.
Lunchroomhouders spelen snel in op consumentengedrag. De klant wil weten wat hij eet. De lunchroom
biedt veel verse producten. Termen als 'stoer', 'authentiek', 'duuzaam' en 'biologisch' doen het goed. Ook wat inrichting betreft spelen lunchroomhouders in op de trends.
Door in te spelen de vraag naar snelle, en kwalitatief goede, warme gerechten worden meer klanten getrokken. Gemaksproducten bieden uitkomst. De consumptie van alcohol neemt toe. De lunchroom is een concurrent aan het worden van het restaurant.
Franchise en formulehuizen winnen terrein. De kenmerkende sfeer en gastvrijheid van de lunchroom wordt in een formule gegoten om herkenbaarheid te creëren en landelijk klanten te binden.
Warenhuizen, tankstations, koffiecafés, drogisterijen en bakkerijen begeven zich ook op de lunchmarkt. Tegenwoordig zie je ook dat retailzaken (zoals kledingwinkels) een koffie- of lunchcorner inrichten. Dat zijn uiteraard geen lunchrooms maar geven wel aan dat de populariteit van lunchrooms stijgende is.
De grootste 3 lunchroomconcept franchiseketens in Nederland zijn: