De term recreatiepark wordt veelal gebruikt voor camping- en bungalowparken (zowel waar het gaat om een camping, een bungalowpark of een combinatie daarvan). Het gaat veelal om parken waar naast dagrecreatie ook mogelijkheden zijn om te overnachten. Er zijn verschillende soorten recreatieparken. Zo zijn er particuliere recreatieparken en parken die onderdeel uitmaken van een keten, groot- en kleinschalige parken en parken met erg vele recreatiemogelijkheden en parken die juist gericht zijn op rust en de natuur.
Op een recreatiepark staan veelal vakantiewoningen (van zeer eenvoudig tot erg luxe), chalets, stacaravans, blokhutten en andere vakantieverblijven.
Recreatieparken van de grote bekende ketens hebben vaak allerhande recreatiemogelijkheden; van (tropische)zwembaden tot speelweiden, speeltuinen, recreatieruimten, sportvoorzieningen, watersport, natuurplassen en sportvelden etc. In de vakantieperioden zijn er op dit soort parken ook vaak entertainmentteams aanwezig die complete programma's aanbieden voor jong en oud.
Op de meeste recreatieparken worden de daar aanwezige vakantieverblijven (of het nu gaat om caravan, chalets of vakantiewoningen) verhuurd. Soms zijn de vakantieverblijven in handen van de eigenaar van het recreatiepark soms zijn er particuliere eigenaren.
De laatste jaren is er veel gedoe rond permanente bewoning op recreatieparken. Juist omdat dit soort woningen veelal goedkoper zijn dan 'gewone' woningen (en veelal op mooie locaties gevestigd zijn) zijn dit soort woningen erg geliefd. Niet alleen om vakantie in te vieren maar ook om er permanent te wonen. Er is lang een gedoogbeleid geweest maar door nieuwe wetgeving hebben gemeenten nu de mogelijkheid om op te treden tegen ongeoorloofde bewoning van woningen op recreatieparken.