Een wasserette is een plaats waar men kleding en textiel kan (laten) wassen. Doorgaans is het een commerciele instelling met een verzameling wasmachines die tegen betaling gebruikt kunnen worden door particulieren of zakelijke partijen die geen wasmachine willen of kunnen gebruiken. Daarnaast beschikken sommige campings over een wasserette. Op grotere muziekfestivals worden soms ook wasserettes neergezet. Bij sommige wasserettes kan men de vuile was afgeven en kan deze in gewassen, gedroogde en gevouwen toestand na enige tijd weer opgehaald worden. Bij de zelfbedieningswasserette blijft de klant aanwezig en bedient deze zelf de machines.
Bij een zelfbedieningswasserette start de klant zelf de wasmachine en wasdroger met geld, munten of een chipkaart. Zelfbedieningswasserettes worden veelal gebruikt door toeristen, expats en zakelijke klanten, maar ook wel door gezinshuishoudens. Als voordelen boven andere vormen van wassen worden gezien:
Er zijn ook wasserettes waarbij men meer kan dan wassen. Tijdens het wachten op de was kan men ook bijvoorbeeld internetten, het haar laten knippen, iets drinken, zonnen of op een massagestoel plaatsnemen.
De inhoud van een wasmachine varieert van 5 kilo t/m 10 kilo. Meestal is er ook nog een wasmachine met een laadvermogen van 13 kg of 16 kg, waarin men grotere wassen kan doen, voor bijvoorbeeld een dekbed. De wasmachines zijn meestal voorzien van een warm- en koudwateraansluiting zodat het programma korter is dan bij een normale huishoudmachine. De drogers in een wasserette zijn meestal gasverwarmd of elektrisch verwarmd. De bedrijfswasapparatuur is doorgaans wat geavanceerder en zuiniger dan een wasmachine voor een huishouden. De met gas verwarmde wasdroger valt in Nederland bij aanschaf onder de Energie-investeringsaftrek (EIA). Omdat deze drogers energie zuinig zijn worden ze gesubsidieerd. De hotfill-wasmachines zijn ook zeer gunstig in gebruik. Het warme en koude water komt gemengd in de machine en daardoor zijn de programma's korter dan in een huishoudelijke machine.
De grotere en degelijke machines komen veelal uit Amerika omdat daar de wasserette-markt het grootst is, maar er zijn ook fabrieken in België, Duitsland, Zweden, Denemarken en Spanje. De meeste professionele machines zijn vervaardigd uit roestvast staal.
De eerste wasserettes in de zin zoals hier is beschreven, zijn voor de Tweede Wereldoorlog opgericht in de VS (1934), toen er wel al wasmachines waren, maar niet iedereen in staat was deze aan te schaffen. In Amsterdam waren er echter toen al twee openbare washuizen, in navolging van buitenlandse voorbeelden uit de 19e eeuw.