Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VISHANDEL GEUCHIES

Heidebloemstraat 57
6533SL, NIJMEGEN
Telefoon: 024-3554623
meer info >>
17.4Km

OCEANS' A VISSPECIALISTEN

Pistoriusstraat 20
5701NC, HELMOND
Telefoon: 06-16729310
meer info >>
27.6Km

FISH 'N FOOD

Mierloseweg 41
5707AB, HELMOND
Telefoon: 0492-553423
meer info >>
29.1Km

SCHOLLETJE HET

Muldershof 37
6901GZ, ZEVENAAR
Telefoon: 0316-525565
meer info >>
30.9Km

FARO VISPALEIS JOS

Julianastraat 48
5721GL, ASTEN
Telefoon: 0493-694011
meer info >>
32.0Km


Hollandse Nieuwe informatie

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.