Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VISHANDEL SIER AMSTELVEEN

Groenhof 139
1186 EX, AMSTELVEEN
Telefoon: 020-6470889
meer info >>
18.3Km

VISWINKEL & TRAITEUR DE HAVEN

Zuideinde 2
1131AH, VOLENDAM
Telefoon: 0299-322822
meer info >>
8.2Km

VISGILDE IJBURG

IJburglaan 655
1087BS, AMSTERDAM
Telefoon: 020-4160265
meer info >>
8.3Km

FRANK'S SMOKE HOUSE

Wittenburgergracht 303
1018ZL, AMSTERDAM
Telefoon: 020-6700774
meer info >>
8.9Km

VISHANDEL ZEEDIJK

Zeedijk 129
1012AW, AMSTERDAM
Telefoon: 020-6242070
meer info >>
9.5Km


Hollandse Nieuwe informatie

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.