Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VISHANDEL ABBINK

Galigastraat 8
8601CP, SNEEK
Telefoon: 0515-412213
meer info >>
13.7Km

SPAKENBURGSE VISHANDEL DE

Pleinweg 12
8442CS, HEERENVEEN
Telefoon: 0513-620188
meer info >>
14.9Km

WEERSTAND FOODS BV

Foksdiep 1
8321MK, URK
Telefoon: 0527-680680
meer info >>
29.2Km

SLOOTEN AQUACULTUUR VOF VAN

Breehorn 10
8321WP, URK
Telefoon: 0527-690316
meer info >>
29.6Km

KONTER FIRMA

Haven 21
8325XE, VOLLENHOVE
Telefoon: 0527-241377
meer info >>
29.9Km


Makreel informatie

Inhoud

De makreel (Scomber scombrus, ook wel "gewone makreel" of "Atlantische makreel" genoemd) is een straalvinnige vis uit de orde der baarsachtigen (Perciformes).

Deze vis heeft een rond en langwerpig lichaam met twee rugvinnen en een aantal kleine vinnen, die van de achterste rugvin en de aarsvin naar de staart lopen. De staart is halvemaanvormig en heeft een klein kieltje aan de basis van iedere vinlob, maar geen kiel aan de zijkanten van het lichaam voor de staart. De voorste rugvin heeft 11 tot 13 slanke stekeltjes, de staartvin is diep ingesneden. Het maximale geregistreerde gewicht is 3400 gram, de maximaal vermelde leeftijd is 17 jaar. Hij wordt 30 tot 50 cm lang. Het ontbreken van een zwemblaas is karakteristiek voor de makreel. Hij heeft een prachtige groenblauwe rug die wordt onderbroken door donkere golvende lijnen.

Leefwijze

De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. Het voedsel wordt eveneens aan de wateroppervlakte gezocht. De makreel is een zeer vraatzuchtige vis en voedt zich met organismen die in het plankton voorkomen, kleine kreeftachtigen, garnaalachtigen en vislarven. Ze zwemmen daarbij met geopende bek door de wolken plankton en filteren de kleine kreeftjes, slakjes e.d. uit het water met hun kieuwzeef. De volwassen makrelen jagen ook op kleine vis, meestal sprot en jonge haring.

Voortplanting

De paaiperiode loopt van mei tot juni. De makreel paait in de centrale Noordzee en langs de zuidkust van Ierland. Het vrouwtje zet per seizoen tot 450.000 eieren af. De eitjes zweven in het water en de larven groeien binnen een jaar uit tot vissen van ruim 20 cm.

Verspreiding en leefgebied

De vis komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee boven het continentaal plat. In de zomer komen de vissen dicht bij de kust en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren.

Visserij en verwerking

De makreel is van groot commercieel belang en een populaire vis voor de consumptie. Bij vrijwel alle viskramen wordt de vis verkocht. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd verkocht.

Makreel wordt in warme vochtige lucht van ca. 60 graden gaar gestoomd. Daarna wordt ze door een rookcondensaat gehaald waardoor de oxidatie van de vetten wordt onderbroken. Het echte roken van makreel gebeurt hoofdzakelijk door sportvissers aan huis. Ook verse makreel is goed eetbaar. Vanwege het snelle bederf is het verstandig om zelfgevangen en snel schoongemaakte en gekoelde makreel te gebruiken.

Voor het vissen op makreel wordt meestal gebruik gemaakt van een verenpaternoster met diverse haken, daardoor is het mogelijk meerdere makrelen tegelijk te vangen.