Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

CESKYSIGHT

De Seine 6
9033XV, DEINUM
Telefoon: 058-2541276
meer info >>
4.0Km

PENSION WELGELEGEN

Wiersterdyk 17
9041VL, BERLTSUM
Telefoon: 0518-461563
meer info >>
4.5Km

KAMERBEMIDDELING LEEUWARDEN

Nieuweweg 13
8911LK, LEEUWARDEN
Telefoon: 058-8442100
meer info >>
8.3Km

NIJ WYBRANDA

Singel 3
8635MK, BOAZUM
Telefoon: 0515-521344
meer info >>
13.1Km

SWETTESTATE VAKANTIE APPARTEMENTEN

Goeman Borgesiuslaan 4
8603BJ, SNEEK
Telefoon: 0515-417742
meer info >>
18.6Km


Appartementenverhuur Kamerverhuur informatie

Inhoud

Kamerverhuur en appartementenverhuur zijn vormen van woonruimteverhuur. Dit houdt in dat het grootste gedeelte van de wettelijke regels die van toepassing zijn op de verhuur van woonruimte ook van toepassing is op de verhuur van kamers en appartementen.

In de wettelijke regels wordt een onderscheid gemaakt tussen zelfstandige en onzelfstandige woonruimte. Bij kamerverhuur is meestal sprake van onzelfstandige woonruimte. Bij appartementenverhuur is dit niet altijd het geval (als er een 'eigen' (ongedeelde) voordeur en voorzieningen (keuken, toilet en badkamer) zijn spreekt men van een zelfstandige woonruimte.

In een huurcontract staan de afspraken die huurder en verhuurder aan het begin van een huurperiode met elkaar hebben gemaakt. Een huurcontract kan schriftelijk of mondeling zijn. Huurders en verhuurders moeten zich aan (wettelijke) regels houden bij het opzeggen van het huurcontract.

Verschil zelfstandige en onzelfstandige woonruimte

Twee criteria:

  • Eerste criterium: Een zelfstandige woonruimte is een wooneenheid die een eigen toegang (= voordeur) heeft. Het is niet vereist dat de voordeur uitkomt op straat: een woonruimte waarvan de deur uitkomt op een gemeenschappelijke hal, galerij of trappenhuis voldoet ook aan de voorwaarde van een eigen toegang.
  • Tweede criterium: Ongedeelde voorzieningen als keuken, toilet en wasruimte moeten aanwezig zijn in de woonruimte en dienen uitsluitend voor gebruik door de huurder.


Een onzelfstandige woonruimte is een woonruimte die niet voldoet aan de hierboven genoemde criteria.

Huurbescherming

Huurbescherming betekent dat de verhuurder de huur niet zomaar op kan zeggen. Deze bescherming geldt zowel voor bewoners van zelfstandige als van onzelfstandige woningen.

Als de afgesproken huurperiode afloopt, of als de verhuurder de huur tussentijds wil opzeggen, heeft de huurder huurbescherming. Dit houdt in dat de verhuurder alleen mag opzeggen als hij een wettelijke reden heeft. Er gelden speciale regels voor hospitakamers, studenten en voor tijdelijke huur. De verhuurder kan in die gevallen soms makkelijker opzeggen.

Ook huurders zonder schriftelijk huurcontract genieten huurbescherming maar de bewijslast bij geschillen is moeilijker. Het is dus altijd verstandig om een de huur van een kamer of appartement schriftelijk te laten vastleggen in een huurcontract.

Hospitakamers

Hospitakamers zijn kamers die worden verhuurd door iemand die in dezelfde woning woont. Dat kan de eigenaar zijn of de huurder van het betreffende pand. Hiervoor gelden een paar bijzondere (afwijkende) regels. Zo gelden de eerste 9 maanden van het huurcontract van hospitakamers als proeftijd. Binnen die tijd kan de verhuurder zonder opgave van reden de huur opzeggen. De huurder heeft in die tijd dus geen huurbescherming. Wel dient de verhuurder een opzegtermijn van minimaal 3 maanden aan te houden. Na de proeftijd geldt de normale huurbescherming.