Uitgelichte asbestverwijderaars in (de buurt van) Oss
Moerdijk,
Noord-Brabant
Bladel,
Noord-Brabant
Meierijstad,
Noord-Brabant
Belas Asbestverwijdering Uden BV
Maashorst,
Noord-Brabant
Swinkels Asbestverwijdering/Sloopwerken Gebr
Deurne,
Noord-Brabant
Zoek naar de beste asbestverwijderaars in uw omgeving
Andere populaire bedrijven in Oss
Bekijk ook:
Informatie over Asbestverwijdering
Asbestverwijdering
Voordat asbest verwijderd wordt, moet een asbestinventarisatie gemaakt worden. Of asbest moet worden verwijderd is afhankelijk van de wijze waarop het asbest gebonden is in het materiaal. Hechtgebonden asbest kan meestal beter blijven zitten. Dit materiaal levert geen gevaar op als het in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt. Of er in het geval van losgebonden asbest (of: niet-hechtgebonden asbest) maatregelen nodig zijn, hangt af van het feit of het materiaal al dan niet is afgeschermd. Verder speelt de afweging een rol of het asbest zich op een plaats bevindt waar regelmatig mensen komen. In Nederland staat het de eigenaar van een gebouw vrij te beslissen over wel of niet verwijderen van asbesthoudend materiaal. Indien tot verwijdering van asbest wordt besloten, moet men zich houden aan de regels die door het Asbest-verwijderingsbesluit en de gemeentelijke bouwverordening zijn gesteld. In de meeste gevallen is voor het verwijderen van asbest toestemming van de gemeente nodig. Er gelden strenge voorschriften voor het verwijderen van asbest. Het niet volgens de voorschriften verwijderen van asbest is vaak een stuk gevaarlijker dan het laten zitten van dit materiaal. Op het niet volgens de voorschriften verwijderen zoals hierboven genoemd staan dan ook hoge boetes. Alle asbestafval dient gecontroleerd gestort te worden. Asbest valt onder de 'gevaarlijke afvalstoffen' en mag alleen gestort worden op een gespecialiseerde stortplaats. Er zijn in Nederland vier stortplaatsen die gevaarlijk afval accepteren. De rijksoverheid maakt plannen om in 2024 een verbod op asbestdaken door te voeren. In 2012 zal een onderzoek naar het voorkomen van asbest in schoolgebouwen zijn afgerond. Volgens het rapport Naleving Asbestregels dat in opdracht van de ministeries van sociale zaken en van milieu in 2009 werd opgesteld, gebeurt veel verwijdering van asbest illegaal en worden de wettelijke voorschriften sterk onvoldoende nageleefd. De Rekenkamer constateerde in 2007 al dat de controle erop grote tekortkomingen vertoont. Ook is onduidelijk waar het merendeel van het verwijderde asbest blijft.
Wat is asbest?
Asbestvezels en stofdeeltjes zijn gevaarlijk voor mensen die ermee werken of ermee in aanraking komen. Asbest is door zijn unieke eigenschappen van duurzaamheid, isolatievermogen, brandwerendheid en geringe kostprijs altijd op zeer ruime schaal toegepast. Sinds 1993 is het toepassen van alle soorten asbest in Nederland verboden. Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbestvezels zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen:
- de spiraalvormige of serpentijnachtige, waaronder chrysotiel (ofwel witte asbest)
- de rechte of amfiboolachtige, waaronder crocidoliet (blauwe asbest), amosiet (bruine asbest), anthophylliet (geel), tremoliet (grijs) en actinoliet (groen).