In Nederland rijden ruim 700.000 leaseauto's rond. Het overgrote deel daarvan (ruim 500.000) zijn personenauto's, de bestelauto's die geleast worden vormen de andere grote groep leaseauto's.
Autolease is het verschaffen van het gebruiksrecht van een voertuig aan een ander, de lessee genaamd. De lessee betaald daarvoor, gedurende de vooraf overeengekomen periode, een periodieke vergoeding. De lessee krijgt het feitelijk gebruik over het object, maar verkrijgt niet het juridisch eigendom en afhankelijk van de leasevorm ook niet het economisch (fiscaal) eigendom.
Er zijn drie vormen van autolease:
Leasen heeft vele voordelen ten opzichte van kopen. Zo kun je direct in een nieuwe auto rijden zonder eerst te hoeven sparen, hoef je je niet druk te maken over onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen etc. omdat dit allemaal door de leasemaatschappij wordt geregeld. Bij onverhoopte autopech is vervangend vervoer zo geregeld. Bovendien wordt je niet geconfronteerd met een grote investering ineens en is er dus geen directe aantasting van de (bedrijfs)liquiditeit. Leasen voorziet in een heldere kostenbegroting met transparante en te budgetteren maandlasten. Het resultaat is een kilometerkostprijs die optimaal is afgestemd op de eigen situatie.
De kosten van autolease zijn afhankelijk van het soort auto, het contract, de looptijd, het aantal kilometers per jaar en de leasecomponenten die in het contract zitten. Je kunt kiezen uit een lange of korte looptijd, met of zonder slottermijn, gehele of gedeeltelijke financiering. De keuze is aan de lessee. Autolease was tot voor kort in de meeste gevallen slechts voor zakelijke rijders weggelegd. De laatste tijd komt privélease echter ook steeds meer voor. Niet omdat leasen zo goedkoop is maar wel omdat de kosten beheersbaar zijn en de risico's en het gebruik gespreid worden over een langere periode.