Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

BALLON SERVICE RENES

Kooiweg West 91
4153JA, BEESD
Telefoon: 0345-642392
meer info >>
28.6Km

BALLONNEN GLOBE BALLONDECO

Hurksestraat 18/I
5652AK, EINDHOVEN
Telefoon: 040-2342380
meer info >>
29.6Km

DECOBALLON BALLONDECORATIES

Laurierstraat 79
3319HL, DORDRECHT
Telefoon: 078-6168730
meer info >>
38.7Km

ID BALLON

Zandstraat 83
6591DB, GENNEP
Telefoon: 0485-542086
meer info >>
51.0Km

MILANTRA

Hillevliet 16
3074KA, ROTTERDAM
Telefoon: 06-84797064
meer info >>
56.3Km


Ballonnen informatie

Inhoud

Een ballon (Frans: ballon = bal) is een met een gas of water gevulde huls. Het woord ballon wordt in het Nederlands voor twee soorten ballonnen gebruikt. Dit artikel gaat over de kleine ballon die als speelgoed wordt gebruikt.

Speelgoedballonnen zijn gemaakt van rubber en kunnen met de mond worden opgeblazen. Ze worden op kinderfeestjes vaak gebruikt als versiering. Ook zijn er variété-artiesten die ze gebruiken om figuren mee te maken (ballonmodelleren).

Luchtpomp

Voor het oppompen van speelgoedballonnen zijn handpompjes in de handel. Zie een voorbeeld van een dergelijk pompje in de illustratie. Bij dit ontwerp schuift de zuiger over de uitlaatopening heen en weer, het aldus openend en sluitend.

Gasvulling

Deze kleine ballonnen worden dikwijls gevuld met een gas dat lichter is dan lucht zodat ze opstijgen.

Vroeger werden ballonnen soms gevuld met waterstof, ook gas dat thuis uit de gaskraan kwam werd wel gebruikt. Vanwege het brandgevaar is tegenwoordig alleen helium toegestaan, dat is veel duurder maar onbrandbaar. De druk op de gasleiding thuis is trouwens onvoldoende om een ballon te vullen.

Met gas gevulde ballonnen kunnen afhankelijk van de omstandigheden een aantal uren blijven zweven. Er zijn ook zogenoemde folieballonnen die gevuld met helium meerdere dagen in de lucht kunnen blijven.

Wedstrijden

Ballonnetjes kunnen gebruikt worden voor ballonwedstrijden. Aan de ballon wordt dan een koord met een kaartje geknoopt met het adres van de eigenaar. De vinder wordt verzocht dit terug te sturen met vermelding waar de ballon werd gevonden. De persoon waarvan de ballon het verst komt, heeft gewonnen.

Milieu

allonwedstrijden vormen een belasting voor het milieu. Naar schatting bereikt 90% tot 95% van de opgelaten ballonnen 8 km hoogte. Daar spatten ze uit elkaar en uiteindelijk komen alle ballonnetjes weer op aarde of op zee. Latexballonnen verteren in zee pas na ongeveer vier jaar. Ondertussen worden zij door dieren als voedsel gezien met wellicht de dood tot gevolg, bij een dwergpotvis bijvoorbeeld door het blokkeren van de maag. De ballonflarden, linten en plastic sluiters spoelen vaak aan op het strand waar dieren er ook in verstrikt kunnen raken.

Geschiedenis

De luchtballon van rubber is uitgevonden door de bekende onderzoeker en uitvinder Michael Faraday in 1824. Hij gebruikte hem voor experimenten met waterstofgas.