Uitgelichte cateraars
Amsterdam,
Noord-Holland
Bijkeuken Traiteur & Catering De
Amsterdam,
Noord-Holland
Groningen,
Groningen
Dijk en Waard,
Noord-Holland
Slagerij-Traiteur Witteveen G L
Zeist,
Utrecht
Enschede,
Overijssel
Vind een cateraar in uw regio
Zoek naar de beste cateraars in uw omgeving
Informatie over catering
Catering
Catering is een term uit de Engelse taal die wordt gebruikt voor de activiteit van het verzorgen van eten en drinken voor bedrijven (in bedrijfsrestaurants) of evenementen. Veelal wordt het voedsel door hierin gespecialiseerde bedrijven ("cateraars") bereid in grootkeukens, al dan niet op een centrale locatie.
Contractcatering
Contractcatering betreft het bekomen van een vergunning tot uitbating van een kleinschalige of grootschalige voedselvoorziening. De dit kan een plaatselijk of regionaal werkend bedrijf zijn, maar vaak zijn het grote landelijk opererende bedrijven die op contractbasis catering verzorgen. In Nederland werkten in 2010 ca. 20.000 mensen in deze sector en was de omzet 1,09 miljard euro groot. Er zijn verschillende vormen contractcatering te onderscheiden. De meeste bedrijven zijn actief in verschillende categorieën.
- Bedrijfscatering, veruit de grootste sector.
- Institutionele catering, zoals ziekenhuizen en gevangenissen. Kenmerkend is dat alle drie dagelijkse maaltijden door de cateraar worden verzorgd.
- Schoolcatering
- Inflight catering aan boord van vliegtuigen.
- Het open-boeksysteem Bij dit systeem wordt eerst een uitgebreide begroting gemaakt. Het gat in de begroting wordt door de opdrachtgever gedicht. Dit gat kan groter en kleiner worden. Groter bijvoorbeeld bij een onverwachte groei van het aantal mensen dat komt lunchen, kleiner wanneer het restaurant minder frequent wordt bezocht of wanneer er meer luxe producten worden verkocht. De rekening voor de opdrachtgever varieert.
- Aanneemsom Hierbij wordt dezelfde begroting gemaakt. De cateraar neemt daarbij het risico van het eventueel uitlopen van de kosten wanneer het bezoekersaantal groter is dan gepland of heeft kans op extra winst wanneer het bezoekersaantal kleiner uitvalt. Meestal wordt er wel een bandbreedte (aantal bezoekers) aangegeven waarbij het contract wordt aangepast.
- Resultaat contract Een vorm van bonus-malussysteem, waarbij de meevallers door de cateraar en de opdrachtgever worden gedeeld. Hier zijn incentives ingebouwd.
- De commerciële catering Voor een gegeven locatie wordt aangegeven hoeveel mensen er komen eten. De opdrachtgever krijgt huur voor de locatie en kan eisen stellen aan assortiment en prijs. Het geheel is dus voor risico van de cateraar, die als het ware zelfstandig een restaurant in het bedrijf heeft.
Partycatering
Er bestaat ook het zogenaamde Party- en evenementencatering, op eigen of willekeurige locaties. Daarnaast zijn de institutionele cateraars en verschillende horecabedrijven op deze markt actief. De grootte van de markt is 340 miljoen euro. De volgende categorieën zijn te onderscheiden (uiteraard kunnen ze elkaar overlappen):
- Publiekscatering (festivals, voetbalstadions)
- VIP-catering (skyboxen in stadions of bij sportevenementen, staatsbanketten)
- Catering op eigen locaties (zoals kastelen of dinershows)
- Catering op willekeurige locaties (vrijwel alle locaties zijn om te bouwen tot een feestruimte of restaurant)
Overige soorten catering
Er zijn ook niches in de cateringmarkt die niet geheel in bovenstaande categorieën vallen.
- Cast-, crew- en artiestencatering, algemener omschreven als "Backstage catering", d.w.z. het niet zichtbare gedeelte voor de bezoeker.
- Het voorzien van eten en drinken aan de medewerkers van een concert, filmopnames of evenement al dan niet aan de hand van een rider waarin de diëten, eisen en wensen zijn opgenomen.
- Actiecatering waarbij de cateraar een specifieke commerciële of charitatieve actie ondersteunt.
- Sfeercatering, waarbij de cateraar ook de volledige aankleding en sfeer van dag/avond verzorgd.
Catering video's
De Week van De Cateraar
De Week van De Cateraar, actieweek een groot succes.
De kunst van het cateren: inspiratie
Hutten organiseert vier keer per jaar een Ideeëntuin. Maar wat is dat precies?