Graszoden in Sittard-Geleen, Limburg

Graszoden zijn kant-en-klare stukken gras voor directe aanleg. Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde selectie van de beste graszoden aanbieders in de gemeente Sittard-Geleen. Ontdek de ideale oplossingen voor uw tuin en geniet van een weelderig groen landschap.

Uitgelichte tuincentra in (de buurt van) Sittard-Geleen

Zoek naar de beste tuincentra in uw omgeving

Andere populaire bedrijven in Sittard-Geleen

Bekijk ook:

Informatie over Graszoden

Graszode

Een graszode is een dunne plak bestaande uit bovengrondse plantendelen, weinig aarde en wortels van gras. Ze worden gebruikt voor de aanleg van gazons. Ook kunnen met een spade uit de bovenste 20 cm van de weide graszoden gestoken worden voor het gebruik als warmte-isolator om een kampvuur in te dammen, of om de balken of palen van een tafelvuur te beschermen. Graszoden die gebruikt worden in tuinen zijn te onderscheiden in een aantal verschillende soorten:

  • Speelgazon - voor met name kinderen geschikt, erg sterk.
  • Sportgazon - voor intensiever gebruik, door de samenstelling van verschillende grassoorten is dit type grasmat geschikt voor intensief gebruik.
  • Siergazon - niet geschikt voor intensief gebruik en moet regelmatig (1 tot 2 keer per week) worden gemaaid.

Gazon zaaien

Wilt u een geheel nieuw gazon aanleggen met graszaad dan kunt u dit het beste doen in de periode eind maart - eind mei of in het najaar half augustus - eind oktober. Eigenlijk is het najaar de beste periode omdat de bodemtemperatuur nog hoog is en de weersomstandigheden gunstig. Voor het inzaaien met graszaad moet de bodemtemperatuur boven de 10 graden liggen anders ontkiemt ieder graszaad niet of zeer langzaam. Realiseer dat na een lange, koude winter het een lange tijd duurt voordat de bodemtemperatuur is opgelopen tot 10 graden. Zaaien in het voorjaar Het voordeel van in het voorjaar zaaien is dat u een mooi gazon heeft voor de zomerperiode. Het voordeel van zaaien in het najaar is het feit dat u waarschijnlijk minder hoeft te sproeien en dat het zaad meestal sneller ontkiemt. Er bestaan vele soorten gras; voor een siergazon, een speelgazon of een gazon met meer schaduw. Tips voor het zaaien:

  • Denk aan de bodemtemperatuur (niet te koud).
  • Zaaien bij voorkeur bij weinig wind.
  • Het is prettig als het na het zaaien gaat regenen. Het graszaad moet vochtig worden gehouden totdat het is ontkiemd.
Hoeveelheid graszaad Hoeveel zaad je nodig hebt, hangt af van de grootte van je gazon. Een kilo graszaad is genoeg voor 40 tot 50 vierkante meter. Kijk voor de juiste hoeveelheid op de verpakking. Hark de grond licht aan voordat je zaait. Het beste zaai je als het windstil is, graszaad is erg licht. Zo voorkom je dat het gras op plekken terecht komt waar je geen gras wil. Hoe zaaien? Om een mooi egaal gazon te krijgen, is het belangrijk dat je het zaad gelijkmatig verdeeld. Dat gaat makkelijker als je wat zand door het zaad mengt. Verdeel het zaad in twee porties. Zaai de ene portie uit in de breedte, de andere portie in de lengte. Grasranden hebben het in de praktijk zwaar te verduren, zaai daarom de kanten in met meer zaad. Aandrukken van het graszaad Druk het ingezaaide gazon nog een keer aan. Zo maakt het zaad goed contact met de aarde en kan het ontkiemen. Zaad ontkiemd in licht, bedek het zaad dus niet met een extra laag aarde. Gebruik voor het aandrukken van het zaad een wals. Water geven Zaad heeft vocht nodig om te ontkiemen. Genoeg water geven is nu belangrijk. Stel de tuinsproeier zo fijn mogelijk af en sproei niet met hoge druk. Zo voorkom je dat het zaad wegspoelt. Hoe vaak je moet sproeien hangt af van het weer. De grond droogt snel uit bij veel zon en wind. Controleer regelmatig of de aarde vochtig is. Bij warm weer sproei je dagelijks. Het duurt nu ruim een week voordat het zaad is ontkiemd en je een groene waas ziet. Vogels Vogels houden van zaden. Bescherm je graszaad met vogelschriklint of lijnen met aluminium strips. Er is ook graszaad te koop met een speciale laag. Deze laag bevat extra voedingsstoffen die het zaad een groeispurt geeft. Hierdoor komt je gazon de beginfase beter door. Daarnaast vinden vogels dit zaad niet lekker en laten het liggen.

Bekijk alle informatie over Graszoden