Uitgelichte sieradenmakers
Noord-Beveland,
Zeeland
Alkmaar,
Noord-Holland
Waalwijk,
Noord-Brabant
Amsterdam,
Noord-Holland
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een sieradenmaker in uw regio
Zoek naar de beste sieradenmakers in uw omgeving
Informatie over kralen
Kralen
Een kraal is een klein voorwerp dat over het algemeen tot een ketting geregen kan worden en dan meestal dient tot versiering. Soms worden kralen in gebruiksvoorwerpen gebruikt. Een essentiële eigenschap van een kraal is dat deze een gat heeft, oog genoemd, waarmee de kralen aan een draad kunnen worden geregen.
Types kralen
Materiaal Kralen kunnen van allerlei soorten materiaal worden gemaakt.
- Organisch materiaal zoals hout, been, hoorn, tand, ivoor, koraal, schelpen, barnsteen, parels, pitten en zaden (bijvoorbeeld van olijven, een meloen of kruidnagels).
- Gedolven materiaal zoals steen, git, halfedelsteen of edelsteen
- Door mensen gemaakt materiaal zoals glas, loodkristal (Swarovski of strass), aardewerk, kunststof, metaal en papier-maché. Ook kettingen van pasta worden wel gemaakt (bijvoorbeeld van penne, of van vermicellisoorten met een gaatje erin).
- Voor kinderpartijtjes worden snoepkettingen gemaakt van bijvoorbeeld drop met een gat erin dat dan als kraal dient.
Verwerking van kralen
Kralen worden in de eenvoudigste vorm aan snoeren geregen, al dan niet voorzien van een slot. Bij kostbare kralen, zoals parels, wordt er tussen elke kraal een knoop in het rijgmateriaal gelegd om te voorkomen dat alle kralen van het snoer glijden wanneer dit breekt. Kralen kunnen ook worden verwerkt in armbanden en oorbellen. Kralen kunnen los op kleding worden vastgezet, op op een passement. Een brede armband kan gemaakt worden als kralenband. De kralen worden dan in een rechthoekig patroon geplaatst, dat schuin op de lengte van de armband staat. Ook kunnen kralen in een weefsel worden verwerkt. De afstand tussen de draden van de schering (weven) moet dan even groot zijn als de omvang van de kralen. Er bestaat kinderspeelgoed waarbij kralen in een patroon aangebracht worden op een kunststof bord met kleine uitsteeksels. De kralen kunnen dan telkens worden hergebruikt. Er zijn ook speciale strijkkralen die in patroon kunnen worden gelegd en samengesmolten kunnen worden middels bakpapier en een strijkijzer. Als kleine kralen worden gebruikt, is het handig deze op een fluwelen deksel (een "beading tray" of kralenlegbord) te leggen, zodat ze met een naald gemakkelijk kunnen worden opgepakt. Een sterk rijgmateriaal, zoals nylon- of geplastificeerd staaldraad wordt in moderne halskettingen gebruikt. Een sterke draad van linnen (het zogeheten ijzergaren) is een alternatief. Op den duur wordt het ijzergaren echter zwakker. Voordeel van ijzergaren is dat het makkelijker aan een slotje kan worden geknoopt. Nylon- en staaldraad moet gelijmd worden of in een lus vastgezet met zogenaamde "knijpkraaltjes" (heel kleine metalen busjes die worden geplet met een tangetje).
Geschiedenis
De oudst bekende kralen zijn van de schelp Nassarius. Deze zijn rond 100.000 jaar oud. Kralen gingen als grafgift mee met overledenen. Kralen waren ook een statussymbool. Bij Afrikaanse stammen tonen kralen de huwelijkse staat van een meisje. Hoe meer kralen het meisje heeft, hoe hoger haar aantrekkelijkheid. Ze krijgt die sieraden namelijk van haar aanbidders. Bij archeologische vondsten worden dan ook heel vaak kralen aangetroffen. Bijvoorbeeld:
- In Hunebedden zijn kralen van barnsteen en git aangetroffen, zoals in het kralensnoer van Exloo.
- Prinses van Zweeloo, met kralen van barnsteen uit de middeleeuwen.
Toepassingen van kralen
Sieraden De meest voorkomende toepassing van kralen is in sieraden, bij dagelijks of feestelijk gebruik. Zwarte kralen worden soms bij rouw gebruikt. Zo koos Koningin Victoria zwarte Whitby-jet kralen uit voor haar rouwjuwelen. Traditioneel worden kralen ook in klederdracht gebruikt. Zo vormen kettingen van bloedkoralen kralen een onderdeel van de Zeeuwse klederdracht. Religieuze toepassingen Kralen worden in gebedssnoeren toegepast, waarbij de gebruiker van het snoer de kralen een voor een door de handen laat gaan, onderwijl gebeden reciterend. Voorbeelden daarvan zijn:
- een rozenkrans wordt gebruikt in de Katholieke Kerk. Deze bestaat uit 5 grote en 50 kleine kralen. De heilige Simon de Rojas maakte een rozenkrans van 72 kralen, omdat dat de leeftijd van Maria zou zijn.
- een tasbih wordt door moslims gebruikt.
- een Mala in het boeddhisme. Deze bestaat uit 108 schijfvormige kralen met een kwast eraan.
- de lestovka, een gebedsriem die wordt gebruikt door de Russische oudgelovigen.