Als we het hebben over motoren hebben we het eigenlijk over motorfietsen.
Een motorfiets is een voertuig op meestal twee, maar soms ook drie of vier wielen en in het algemeen voorzien van een verbrandingsmotor. Onder motorfietsen worden o.a. scooters, forcars, tricars, triporteurs, quadricycle, zijspancombinaties en 'gewone' motoren gerekend. Volgens de Nederlandse wetgeving vallen motorfietsen met een kleinere cilinderinhoud onder de categorie 'bromfiets' maar technisch gezien vallen deze ook onder de motorfietsen.
Een motor(fiets) is opgebouwd uit een rijwielgedeelte/frame (ontwikkeld uit dat van een fiets en het dragende gedeelte) waaraan de voor- en achterwielophanging, het motorblok, het zitgedeelte en de bedieningsorganen zijn bevestigd. De ontwikkeling van de motorfiets heeft er voor gezorgd dat het rijwielgedeelte steeds verder is verbeterd waarbij veel is geëxperimenteerd met materialen en constructies. Grofweg is er een onderverdeling te maken in buisframes die met stalen buizen zijn geconstrueerd en buisframes van aluminium.
Er zijn één-, twee-, drie-, vier en zescilinders motoren.
Er is een onderverdeling te maken in wegmotoren, (semi)terreinmotoren; Oldtimers en wedstrijdmotoren.
Om in Nederland te mogen rijden op een motor(fiets) dient een rijbewijs gehaald te worden.
Motorrijders mogen in Nederland tussen een file doorrijden maar er bestaat wel een gedragscode hoe de motorrijder zich in zo'n geval dient te gedragen. In het algemeen moet er rekening worden gehouden met het feit dat motorrijders relatief slecht zichtbaar zijn voor automobilisten en dat de snelheid waarmee door motoren wordt gereden vaak lastig in te schatten is voor medeweggebruikers. De gedragscode is vastgesteld door het Motorplatform.
Filegedragscode:
Al mogen motorrijders inhalen in een file, er mag geen gebruik worden gemaakt van de vluchtstrook, de redresseerstrook, de doelgroepstrook, het verdrijvingsvlak en het puntstuk.