Het tuincentrum, het groencentrum en de tuinwinkel vormen de gespecialiseerde detailhandel in de tuinbranche.
Het tuincentrum profileert zich als meest complete aanbieder van levende en niet-levende materialen en heeft veruit het grootste marktaandeel. Groencentra zijn beduidend kleiner van opzet en leggen zich vooral toe op groene levende producten. De tuinwinkel legt het accent op hardwaren zoals bijvoorbeeld tuinmeubelen.(Bron: Tuinbranche Nederland)
Tuincentra zijn goed voor 30% van de aankopen in tuinproducten in Nederland, 13 procent wordt verkocht via bloemwinkels, 11 procent via supermarkten, 10 % gaat via dierenwinkels 8% via bouwmarkten, 6 % via internet en 22% via overige kanalen.
In de lijn Verpakkingen Convenant I en II, de Verpakkingenbelasting en nu het Afvalfonds worden bedrijven die voor meer dan 50.000 ton verpakkingsafval (op de Nederlandse markt) zorgen verplicht een financiële bijdrage te leveren. Dit gebeurt naar rato van de soort en de hoeveelheid verpakkingen. Er wordt gestreefd naar verduurzaming van verpakkingen.
De tuinbranche is verplicht een plan op te stellen om de hoeveelheden afval te verminderen. Alle bedrijven dienen individueel te voldoen aan de algemeen verbindend verklaarde afspraken tussen de verpakkingsindustrie en het Afvalfonds.
Sinds 1997 staan de essentiële eisen in de wet en zijn onderdeel van de maatregelen om de verpakkingsketen te verduurzamen. Als een bedrijf een verpakt product op de markt brengt, is het verplicht aan te (kunnen) tonen dat het heeft voldaan aan de essentiële eisen.
Kort samengevat komen deze essentiële eisen neer op het volgende: