Gemiddeld genomen opent iedere Nederlander per dag zeven verpakkingen. In Europa (Europese Unie) gaan er per seconde ongeveer 25.000 verpakkingen open. Slecht verpakken kost enorm veel geld. Als er door microlekkages in de verpakking voedsel bederft, als meubelstukken kapot gaan door onvoldoende verpakking, als de verpakking niet aansluit op wat er in verpakt wordt etc.
Uit milieu-oogpunt is er wel iets in te brengen tegen verpakkingen; het maken kost grondstoffen en energie en belast het milieu. Er gaan stemmen op om het gebruik van verpakkingen te verminderen maar verpakkingen zullen altijd nodig zijn. Zo verbeteren ze de houdbaarheid van voedingsmiddelen en bieden bescherming tegen beschadiging tijdens transport en opslag.
Er zijn diverse keuzemogelijkheden wat betreft verpakkingsmaterialen. Een grove onderverdeling is te maken in:
Aluminium is licht en het is makkelijk om er verschillende vormen en objecten van te maken. Juist door deze eigenschappen wordt aluminium veel gebruikt in bouw, transport, voor keukengereedschap, verpakkingen en in de farmaceutische industrie. 10% van alle blikverpakkingen in Nederland zijn gemaakt van aluminium.
Glasverpakking behoort tot een specifieke doelgroep in de verpakkingsindustrie. Te denken valt hierbij aan glazen potten, parfumflacons, platte flessen, flessen voor de farmaceutische industrie drankflessen, flessen voor de chemische industrie, flessen voor voeding, flessen voor hygiëne en cosmetische producten etc.
Afhankelijk van de specifieke eisen die men aan de verpakking stelt, wordt de meest geschikte kunststof gebruikt. De eigenschappen van deze kunststof kunnen door middel van additieven worden aangepast. Het is bovendien mogelijk om verschillende kunststoffen of combinaties met andere materialen, in laagjes op elkaar te hechten (dit noemt men laminaten), waardoor de eigenschappen van de verschillende kunststofsoorten en/of andere materialen worden gecombineerd.
Er zijn in Nederland circa 550 bedrijven actief die zich bezighouden met kunststofverpakkingen, het gaat daarbij om 320 handelsondernemingen en 230 productiebedrijven. Er zijn circa 9.000 medewerkers in de Nederlandse kunststof verpakkingsindustrie werkzaam.
Al in 809 ontwikkelde de Engelsman John Dickinson de papiermachine waardoor de uiteindelijk de papierindustrie ontstond. In de 19e eeuw werd de tot dan toe belangrijkste grondstof voor papier (katoen) vervangen door hout. Tegenwoordig is de meest belangrijke grondstof voor papier en karton, oud papier.