Woningbouwvereniging in Opmeer, Noord-Holland

Woningbouwverenigingen creëren betaalbare huisvesting voor diverse doelgroepen. Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste woningbouwverenigingen in de gemeente Opmeer. Ontdek betrouwbare aanbieders die u helpen bij het realiseren van uw woonwensen.

Uitgelichte verhuurders in (de buurt van) Opmeer

Dudok Wonen

Gooise Meren,
Noord-Holland

Bekijk

Woonwaard

Alkmaar,
Noord-Holland

Bekijk

Zoek naar de beste verhuurders in uw omgeving

Andere populaire bedrijven in Opmeer

Bekijk ook:

Informatie over Woningbouwvereniging

Woningcorporatie

Een woning(bouw)corporatie is een organisatie die zich richt op het bouwen, beheren en verhuren van woonruimte. Veel woningcorporaties waren (of zijn) veelal verenigingen (woningbouwverenigingen) of stichtingen (woningbouwstichting). De Nederlandse overheid heeft het bouwen van goede en goedkope woningen grotendeels aan deze organisaties overgelaten en had zelf slechts een beperkte rol als financier, regelgever en toezichthouder waardoor de woningcorporatie een centrale rol in de Nederlandse volkshuisvestingssector heeft gekregen. De taken van de woningcorporaties zijn door het Ministerie van VROM geregeld in het Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh). Sinds de jaren negentig zijn de woningbouwverenigingen verzelfstandigd en meer en meer gaan optreden als projectontwikkelaars. De laatste jaren is er enorm veel kritiek op woningcorporaties omdat het initiële doel, het bouwen van goede en betaalbare woningen, uit het oog werd verloren en er steeds duurdere projecten werden ontwikkeld en gefinancierd.

Woningbouwverenigingen tot 1950

De Woningwet van 1901 maakte het voor woningbouwverenigingen mogelijk om overheidssteun te ontvangen van het Rijk. Er kwamen gemeentelijke woningbouwverenigingen en in vrijwel elke gemeente werden wel een of meerdere woningbouwverenigingen opgericht. Er werd flink gebouwd, met name arbeiderswoningen. De eis die werd gesteld aan woningbouwverenigingen om in aanmerking te komen voor het ontvangen van overheidssteun was dat een woningbouwvereniging uitsluitend werkzaam moest zijn in het belang van de verbetering van de volkshuisvesting. Ook moest de vereniging toegelaten zijn door de Minister van Volkshuisvesting. In het algemeen werd in een gemeente beneden de 10.000 inwoners niet meer dan één vereniging toegelaten. In 1913 werd de Nationale Woningraad opgericht, een federatie van woningbouwverenigingen en gemeentelijke woningbedrijven. In dat jaar waren er 301 toegelaten woningbouwverenigingen. In de periode tussen 1900 en 1940 werden 1 miljoen zogenaamde woningwetwoningen gebouwd. Voor 1940 werd de bouw van deze woningwetwoningen door het Rijk gefinancierd middels een rijksvoorschot die in 50 jaar moest worden terugbetaald. In de crisisjaren werd de looptijd verlengd van 50 tot 75 jaar. Na 1945 werden het geld voor de bouw door de woningbouwverenigingen verstrekt door middel van een gemeentelijke lening of een gemeentelijke garantie.

Bekijk alle informatie over Woningbouwvereniging