Wormenkwekerij

Wormenkwekerijen zijn bedrijven die verschillende wormensoorten telen. Op deze pagina ontdekt u de beste wormenkwekerijen van Nederland, waar kwaliteit en duurzame teelt centraal staan. Vergelijk aanbieders en vind de perfecte leverancier voor uw behoeften in dit unieke segment.

Uitgelichte wormenkwekers

Sijtjeshoeve

Nieuwkoop,
Zuid-Holland

Bekijk

Vind een wormenkweker in uw regio

Zoek naar de beste wormenkwekers in uw omgeving

Informatie over wormenkwekerij

Wat is een wormenkwekerij

Een wormenkwekerij, kweekt wormen. Veelal gaat het hierbij om wormen om te vissen, voor compostbak of tuin. In sommige gevallen heeft een wormenkwekerij zich gespecialiseerd in 1 bepaalde soort wormen, bijvoorbeeld visaas en voerwormen. In Nederland komen circa 200 verschillende wormen voor. De meest voorkomende zijn:

  • springwormen (veelal gebruikt als visaas, Dendrobena);
  • voerwormen;
  • mestpieren;
  • meelwormen;
  • maden;
  • wasmotten;
  • tebolarven;
  • pinky's;
  • dauwpieren/regenwormen.

Aan wie levert een wormenkwekerij?

Een wormenkwekerij levert wormen aan (sport)vissers en eigenaars van vogels, reptielen en kleine zoogdieren en aan mensen die compost nodig hebben of dat zelf willen maken met behulp van een wormenbak. Een wormenbak is een bak met compostwormen die compost maken van Groente-, fruit-, tuin- en keukenafval, hiervoor zijn gewone regenwormen niet geschikt.

Wormencompost als bijproduct van een wormenkwekerij

Wormencompost is een (bij)product van de wormenkwekerij. In een wormenkwekerij worden de wormen gekweekt in een substraat van klei, houtschilfers, turf en een organisch mengsel van allerlei eiwitten. Dit materiaal wordt door de wormen helemaal kort- en opgevreten. De eiwitten worden in stikstof omgezet. Nadat de wormen en de wormeitjes uit het substraat zijn gezeefd blijft er een biologisch verantwoorde meststof over die niet meer gebruikt kan worden voor de kweek van nieuwe wormen. Door het hoog organische stof gehalte, het grote absorberende vermogen, en de neutrale pH, is dit materiaal erg geschikt voor de bio-moestuin.

Hoe kom ik aan wormen?

Voor kleine bestellingen kun je bij vrijwel alle wormenkwekerijen terecht. Het is erg handig om online te bestellen aangezien de meeste wormenkwekerijen liever opsturen dan klanten aan de zaak te krijgen. Voor grote bestellingen wordt veelal de voorkeur gegeven om die af te halen. Indicatie van de prijzen: een klein bakje springwormen is al te krijgen voor minder dan een euro, voor een kilo ben je tussen de 10 en 20 euro kwijt.

Wormenkwekerij video's

Hoe maak je een wormenbak?

Een handige instructievideo hoe je een wormenbak maakt.

Wormenbak of composteren met wormen in huis

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk streven. Om je keukenafval te kunnen verwerken kun je een wormenbak maken. In deze video is te zien hoe je dit doet.

Bekijk ook: