Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

CASH AND CARRY ZEEVISHANDEL

Hermesweg 23
4382ND, VLISSINGEN
Telefoon: 0118-412666
meer info >>
7.9Km

DUKDALF VISHANDEL CAFETARIA DE

Kaai 2
4511RC, BRESKENS
Telefoon: 0117-385380
meer info >>
13.4Km

VERSPUIJ ZEEVISHANDEL

Sint Jacobstraat 18
4461BB, GOES
Telefoon: 0113-750000
meer info >>
15.5Km

VISGILDE SCHIPPER VOF

Schuttershofweg 14
4538AA, TERNEUZEN
Telefoon: 0115-615919
meer info >>
21.5Km

SAMAN VIS- EN PALINGHANDEL

Visstraat 13
4301CC, ZIERIKZEE
Telefoon: 0111-413296
meer info >>
24.1Km


Hollandse Nieuwe informatie

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.