Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

KOELEWIJN'S VISSPECIALITEITEN

P.A. de Kok-plein 121
3318JW, DORDRECHT
Telefoon: 078-6181684
meer info >>
17.0Km

ZEE EN ZO

Helftheuvelpassage 19/A
5224AA, DEN BOSCH
Telefoon: 073-6210372
meer info >>
31.6Km

VISWINKEL ZEEZOUT

de Loop 2
5688EW, OIRSCHOT
Telefoon: 0499-377070
meer info >>
38.5Km

SCHOT KWALITEITS VISHANDEL - A QUIST

Ambachtsweg 8
4691SC, THOLEN
Telefoon: 06-53752101
meer info >>
42.2Km

KEES BAZEN

Ondernemersweg 3
4691SL, THOLEN
Telefoon: 0166-604873
meer info >>
42.2Km


Lekkerbek informatie

Het lekkerbekje is gebakken vis. De visfilets worden eerst door een beslag gemaakt van water, meel en zout gehaald. Daarna worden de filets gefrituurd. Lekkerbekjes worden ook wel gegeten met remoulade-saus.

Vroeger werd voor lekkerbekjes wijting en kabeljauw gebruikt. In Nederland was wijting altijd 'vis voor de poes', een goedkope vissoort. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek is een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.

Tegenwoordig wordt er voor lekkerbekjes gebruikgemaakt van verschillende vissoorten zoals heek, pollak of schelvis, omdat wijting en kabeljauw schaars zijn geworden door overbevissing. Ook de heek wordt inmiddels overbevist en de jonge wijting wordt vaak als bijvangst gevangen als te kleine vis. Sinds een aantal jaren wordt daarom voor een lekkerbekje de gekweekte zoetwatervissoort Pangasius pangasius gebruikt, die door veel liefhebbers van het lekkerbekje wordt bekritiseerd vanwege de grondsmaak. De Pangasius pangasius komt veelal uit de verontreinigde Mekong-delta in Vietnam, waar de vis massaal in grote bassins wordt gekweekt. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor de eerder genoemde vissoorten. Steeds meer vishandelaren geven aan welke vissoort ze gebruiken voor lekkerbekjes, speciaaltjes of kibbeling.