Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

WATERSCHAP AA EN MAAS

Pettelaarpark 70
5216PP, DEN BOSCH
Telefoon: 073-6156666
meer info >>
19.6Km

WATERSCHAP DE DOMMEL

Bosscheweg 56
5283WB, BOXTEL
Telefoon: 0411-618618
meer info >>
20.0Km

WATERSCHAP BRABANTSE DELTA

Bouvignelaan 5
4836AA, BREDA
Telefoon: 076-5641000
meer info >>
21.8Km

WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA

Handelsweg 100
2988DC, RIDDERKERK
Telefoon: 0900-2005005
meer info >>
39.9Km

HOOGHEEMRAADSCHAP VAN SCHIELAND EN DE KRIMPENERWAARD

Maasboulevard 123
3063GK, ROTTERDAM
Telefoon: 010-4537200
meer info >>
46.9Km


Waterschap informatie

Een waterschap is een regionale overheidsinstantie. Een waterschap heeft de taak om de waterhuishouding te regelen. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van waterkeringen, het regionale waterbeheer en het zuiveren van afvalwater. Een waterschap wordt ook wel hoogheemraadschap genoemd. Nederland is onderverdeeld in 23 waterschappen.

Een waterschap is een gedecentraliseerd overheidsorgaan de taken liggen uitsluitend op het gebied van de waterstaatzorg. De provincies bepalen het strategische (water)beleid. Zij vervullen een regiefunctie en toezichthoudende taken op de uitoefening van het waterschap.

In een waterschap wordt de gang van zaken geregeld door een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een dijkgraaf. Het algemeen bestuur is samengesteld met vertegenwoordigers van categorieën belanghebbenden van het waterschap.
Deze categorieën zijn:

  • Inwoners van het gebied,
  • Bedrijven,
  • Agrarisch,
  • Natuurterreinbeheerders.

Het algemeen bestuur wordt voor een periode van vier jaar gekozen.

Het waterschap heeft een grondwettelijke basis (art. 133) en is verankerd in de Waterschapswet en het Waterschapsbesluit.

Wat doet een waterschap?

Waterschappen zijn in beginsel verantwoordelijk voor de waterkeringzorg (het beheer, de bescherming en het onderhoud van dijken en duinen ter voorkoming van overstromingen), het waterkwantiteitbeheer (beheersing van het grondwaterpeil in het beheerde gebied door gemalen, stuwen en sluizen, door het onderhoud van watergangen en de aanleg van waterberging) en het waterkwaliteitbeheer (zorg voor de waterkwaliteit van het oppervlaktewater). Ook kunnen zij daarnaast nog andere taken zoals (vaar)wegenbeheer opgedragen krijgen.

Wet WOZ

De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) regelt dat gemeenten ieder jaar de waarde van onroerende zaken, zoals woningen en bedrijven, taxeren. Het waterschap gebruikt de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing.