Tips voor startende ondernemers

Handige tips voor startende ondernemers bij het opzetten van bedrijven.

Tips voor startende ondernemers

Steeds meer Nederlanders beginnen, al dan niet gedwongen, voor zichzelf, als zzp'er of met een bv. Maar hoe pak je dat precies aan en waar moet je opletten? Tien tips voor beginnende ondernemers.

Tip 1: Tips voor de startende ondernemer

Tip 1: Denk niet te lang na voor je gaat doen wat je graag wilt doen, maar start! Zorg dat je aan het werk gaat. Maak een duidelijk onderscheid tussen werk en privé en hanteer zoveel mogelijk vaste werktijden. Als je vanuit huis begint met ondernemen wees dan duidelijk naar familie en bekenden: al ben je thuis; tijdens werktijden wordt er gewerkt en heb je dus geen tijd voor onverwachte bezoekjes, vragen of huishoudelijke taken.

Tip 2: Stel jezelf een doel en houdt daaraan vast

Het is erg belangrijk om je business-doelen vast te stellen en hier gericht naartoe te werken. Uiteraard kan er af en toe gesleuteld worden aan de manier waarop je die doelen (kunt) bereiken maar houdt altijd het doel voor ogen.

Tip 3: Vraag de belastingdienst om een aanslag

De fiscus komt niet meteen zelf in actie om problemen te voorkomen dien je zo snel mogelijk na de start van de onderneming zelf een voorlopige aanslag aan te vragen. Deze baseer je op de omzet die je verwacht te zullen halen in je eerste jaar. Bij de definitieve aanslag kan het verschil verrekend worden.

Tip 4: Vraag de belastingdienst om een VAR verklaring

Veel opdrachtgevers vragen om een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Hierin geeft de Belastingdienst aan hoe hij de inkomsten van de opdrachtnemer ziet (het is niet de bedoeling dat de relatie met de opdrachtgever gezien wordt als een verkapt dienstverband). Omdat opdrachtgevers niet zitten te wachten op een arbeidsrelatie (gezien de extra kosten die dat met zich meebrengt) wordt veelal gevraagd om een VAR-verklaring.

Tip 5: Ga uit van het reële uurtarief of productprijs.

Bereken voor jezelf hoe hoog (of hoe laag) je uurtarief moet zijn. Kijk wat vergelijkbare ondernemers vragen maar kijk zeker ook naar je eigen kosten en neem alles mee in je berekening voor een goed (uur)tarief of prijs van je product. Je dient niet alleen al je kosten vergoed te krijgen maar je dient ere er uiteraard ook geld aan over te houden. Maak niet de fout door in het begin te lage prijzen te rekenen. Het levert je, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, niets op!

Tip 6: Ga sparren met mede starters en/of ervaren ondernemers

Tegenwoordig zijn er vele netwerkinitatieven (in vrijwel elke regio zijn er verschillende netwerkclubs of bijeenkomsten), diverse websites, LinkedIn groepen en bijeenkomsten van bijvoorbeeld de KvK. Talloze mogelijkheden om andere ondernemers te ontmoeten en mee te sparren.

Tip 7: Wees bereikbaar

Uit onderzoek blijkt dat circa 55% van de eenmanszaken niet bereikbaar is voor klanten. Zonder (nieuwe) klanten geen bedrijf dus zorg dat je goed bereikbaar bent! Schakel je telefoon door, gebruik voicemail, bel zo snel mogelijk terug, verwijs naar email (en zorg dat je die altijd en overal kunt ontvangen) etc. Zorg dat je op Internet goed te vinden bent en dat je telefoonnummer en/of emailadres goed vermeld staat.

Tip 8: Pas op je financiën

Een onderneming kan niet zonder geld. Voordat je geld kunt verdienen moet je het, in de meeste gevallen, eerst uitgeven. Uitgaven kunnen behoorlijk snel uit de hand lopen. Het is belangrijk voor de startende ondernemer om een vinger aan de pols te houden. Laat niet alles over aan je boekhouder of accountant maar verdiep je er zelf ook in. Zeker in het begin is het belangrijk om goed te kijken naar de uitgaven en inkomsten en voldoende reserves aan te houden.

Tip 9: Maak reclame

Zeker als startend bedrijf dien je veel promotie te maken. Dat hoeft niet veel geld te kosten maar is wel erg belangrijk om jezelf bekend te maken bij je doelgroep. Zo kun je een logo of tekst op je auto plaatsen, de bedrijfsnaam op kleding laten zetten (en zelf dragen of door anderen laten dragen), (gratis) advertenties plaatsen op internet of in een magazine/krant of vakblad dat door je doelgroep gelezen wordt. Maak gebruik van Google+, Facebook, LinkedIn, Bedrijvengidsen en/of Google Places om je vindbaarheid en bekendheid te verhogen. Schrijf een persbericht over je product(en) of dienst en probeer het in diverse media te krijgen.

Tip 10: Evalueer regelmatig

Bij de start van je onderneming ben je geneigd om maar door te blijven gaan. Toch moet je af en toe tijd nemen om te evalueren. Kijken waar je staat en wat er anders kan of moet en daar waar nodig aanpassingen te maken.

Andere dossiers

Het ondernemingsplan

De ondernemingsplannen bieden structuur en strategie voor bedrijven.

Bekijk

Rechtsvormen en aansprakelijkheid

Rechtsvormen en aansprakelijkheid zijn cruciale overwegingen voor ondernemers.

Bekijk