Hollandse Nieuwe (Vishandel)

Hollandse Nieuwe: verse haringen, kwaliteit en traditionele vishandelspecialiteit. Op deze pagina ontdekt u de beste aanbieders van Hollandse Nieuwe in Nederland. Geniet van de meest verse en smaakvolle haring direct van de vertrouwde vishandelaren.

Zoek naar de beste vishandelaars in uw omgeving

Informatie over 1070

Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat). Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

Andere specalismen in Vishandel

Kibbeling

Kibbelingen zijn gefrituurde visstukjes, vaak geserveerd met saus.

Bekijk

Lekkerbek

Lekkerbekken bieden verse visdelicatessen en smaakvolle zeevruchten aan.

Bekijk

Makreel

Makrelen zijn smaakvolle vissen, populair in de vishandel.

Bekijk

Gebakken vis

Versgebakken vissen, een culinaire traktatie uit de zee.

Bekijk