Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
 
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ANNEMA'S VIS

Zomerweg 5
9254MB, HURDEGARYP
Telefoon: 0511-472506

ARIK'S VISWINKEL

Oude Kustlijn 105
2496SK, DEN HAAG
Telefoon: 070-3070233

ARIS ZWARTHOED VISWINKEL

Raadhuisstraat 12/A
5582JD, WAALRE
Telefoon: 040-2215089

AS VERSVISHANDEL JAN VAN

Jan van Galenstraat 4
1051KM, AMSTERDAM
Telefoon: 020-5829990

BAAIJ VISSPECIALIST LISSE

Kanaalstraat 57
2161JC, LISSE
Telefoon: 0252-413475


Lekkerbek informatie

Het lekkerbekje is gebakken vis. De visfilets worden eerst door een beslag gemaakt van water, meel en zout gehaald. Daarna worden de filets gefrituurd. Lekkerbekjes worden ook wel gegeten met remoulade-saus.

Vroeger werd voor lekkerbekjes wijting en kabeljauw gebruikt. In Nederland was wijting altijd 'vis voor de poes', een goedkope vissoort. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek is een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.

Tegenwoordig wordt er voor lekkerbekjes gebruikgemaakt van verschillende vissoorten zoals heek, pollak of schelvis, omdat wijting en kabeljauw schaars zijn geworden door overbevissing. Ook de heek wordt inmiddels overbevist en de jonge wijting wordt vaak als bijvangst gevangen als te kleine vis. Sinds een aantal jaren wordt daarom voor een lekkerbekje de gekweekte zoetwatervissoort Pangasius pangasius gebruikt, die door veel liefhebbers van het lekkerbekje wordt bekritiseerd vanwege de grondsmaak. De Pangasius pangasius komt veelal uit de verontreinigde Mekong-delta in Vietnam, waar de vis massaal in grote bassins wordt gekweekt. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor de eerder genoemde vissoorten. Steeds meer vishandelaren geven aan welke vissoort ze gebruiken voor lekkerbekjes, speciaaltjes of kibbeling.